flower

10 iulie 2013

Placinta cu mere si aluat fraged

Am facut de foarte multe ori placinta cu aluat cumparat, dar nu am fost multumita de rezultat. Aluatul cumparat iese putin cam gras/uleios si iti lasa un gust extrem de neplacut. Dupa lungi cautari si ajustari, am gasit combinatia potrivita, pentru placinta de mere - aluatul fraged cu iaurt.

Ingrediente pentru aluat:
*cantitatile de mai jos sunt pentru o tava mare de cuptor

- 300g iaurt (eu am folosit 2 borcanele de iaurt, fiecare a cate 150g, poate fi iaurt mai slab, sau iaurt grecesc cu 10% grasime, iese la fel de bun cu oricare)
- 10 linguri de ulei
- 1 plic de praf de copt
- un varf de cutit de sare
- 2 linguri de zahar
- faina cat cuprinde (in jur de 500g)

Umplutura de mere:

- 10 mere mai micute si acrisoare (aproximativ 750g mar ras)
- 6-7 linguri de zahar
- 1 lingura de scortisoara
- 1-2 plicuri de zahar vanilat
*nu adaugati tot zaharul si scortisoara, poate nu va place asa aromat si dulce; adaugati putin cate putin, amestecati bine cu merele si gustati (de asemenea, este posibil sa fie nevoie de mai mult zahar sau scortisoara in functie de cat sunt merele de acre)

Mod de preparare:

- pentru aluat: cele 2 borcanele de iaurt, uleiul, zaharul si sarea amestecati-le bine cu o lingura, pana se topeste zaharul; adaugati putina faina si praful de copt si amestecati 
- adaugati putin cate putin faina si framantati cu mana (aluatul care rezulta dupa ce ati pus mai multa faina trebuie sa fie cumva "umed, moale si foarte pufos"pentru a-l putea intinde usor; nu trebuie sa fie tare
- umplutura: merele dati-le pe razatoarea mare (se poate vedea si in poza), adaugati zaharul, scortisoara si zaharul vanilat si amestecati-le bine de tot (nu le scurgeti de zeama)
- ungeti cu ulei o tava de cuptor si presarati faina pe ea, astfel incat sa fie acoperita toata suprafata tavii, inclusiv marginile acesteia
- intre timp dati drumu la cuptor la foc tare
- aluatul obtinut il impartiti in 2 parti egale; intindeti cu facaletul o foaie subtire, putin mai mare decat dimensiunea tavii si puneti-o in tava tapetata cu faina
- peste foaie puneti toata compoztiai de mere (fara sa le scurgeti de zeama) si nivelati-le bine cat sa acopere intreaga foaia
- intindeti si a doua bucata de aluat (daca este prea moale si nu o puteti lua de pe masa de lucru, presarati putina faina pe ea si pe facalet, si dintr-un capat rulati foaia pe facalet; in acest fel puteti transporta foaia de pe masa in tava, fara sa o rupeti)
- asezati-o peste compozitia de mere si ciupiti cele 2 foi de la un capat la celalalt (sa nu iasa compozitia dintre foi)
- intepati foaia din loc in loc, cu o furculita
- se coace la foc mic, timp de 30-40 de minute (pana se rumeneste deasupra)
- se scoate din cuptor si se lasa la racit (abia apoi o taiati)
- dupa ce se raceste se poate pastra la frigider si 3-4 zile, daca rezista si nu o mancati pana atunci (mie mi se pare ca este mult mai buna si mai gustoata dupa ce a stat cateva ore la frigider, puteti incerca)

Pofta buna! :)

Related Articles

0 comments :

Trimiteți un comentariu